Never say never…. maar je hebt van die momenten….

 Fotograferen is een leuke hobby. Je bent bezig, probeert creatief te zijn, geeft geld uit aan leuke spulletjes en je volgt af en toe een workshop om wat te leren. Je maakt foto’s waar anderen blij mee zijn, en je merkt waar je nog op kunt verbeteren.

Je maakt dus foto’s en zo af en toe wordt je gevraagd om foto’s te maken. Foto’s van evenementen zoals de Old-timersrit, of zoals wat langer geleden foto’s van bands als Collect Call From Mars en Daydreamer. De grenzen van wat jij en je apparatuur kunnen opzoeken en toch met mooie foto’s komen.

Uiteraard zijn er ook vragen waar je van zegt: Dat doe ik dus nooit. Bruiloften fotograferen bijvoorbeeld. Dat doe ik niet, doe ik nooit, vraag maar een professionele fotograaf (ik ben bang dat ik het verk……). Totdat…..

Vier maanden geleden kwam de vraag van Monique en Marco. Zou jij….. We zouden het leuk vinden als… Het hoeft niet hoor… En dan ga je twijfelen… Ik had gezegd dat ik het nooit, maar dan ook nooit zou doen, maar ja, ze vragen het mij, ik zou het toch eigenlijk moeten kunnen…. Al die gedachten schieten door je heen en dan blijkt de uitdaging te groot en zeg je ja.

Dan komt het. Nog nooit bruiloft gefotografeerd, hoe vind je een locatie, wat is geschikt, wat is leuk en in de buurt van, kan zowel met mooi als met slecht weer… Wat kan ik verwachten, wat verwacht het bruidspaar… welke kleding welke…. wat…. Uiteindelijk was een locatie gevonden (Cruqius-gemaal in de Haarlemmermeer) en kon ik testfoto’s maken met een jong stelletje dat zich spontaan aanbood om te poseren.

Op 16 november was het dan zover, D-day. De hele dag foto’s maken, door zenuwen wat instellingen vergeten op de camera, maar uiteindelijk heel veel foto’s gemaakt van het bruidspaar, zowel op locatie als bij de ceremonie waarbij het bruidspaar duidelijk plezier had en van geluk straalde.

Daarna kwam het… foto’s bekijken, zien dat het er wel heel erg veel waren, bedenken hoe te selecteren, de kleuren goedkrijgen (dank aan de instructie-video’s van Frank Doorhof) en vervolgens de beste foto’s te selecteren en te bewerken voor een boek (en dat naast mijn fulltime baan). Uiteindelijk, twee maanden later, was het dan zover.. het boek was klaar en afgeleverd en het bruidspaar was blij.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik ja gezegd heb. Het resultaat was een mooi boek en de weg ernaartoe voor mij zeer leerzaam. Zou ik het weer doen? Geen idee… Niet snel denk ik, maar… Never say never again….

Voor grotere foto’s klik hier

 

Te lang gewacht….. En oldtimer rit de Hartekamp Groep

Het heeft even (nou ja, even) geduurd, maar ik plaats eindelijk weer eens een berichtje… Iets meer dan een jaar geleden. In het afgelopen jaar heb ik best wel veel dingen gedaan, o.a. een workshop bij Frank Doorhof gevolgd, wat uitbreiding van foto-apparatuur aangeschaft en toch wel veel foto’s gemaakt, vooral op de Hartekamp Groep. Helaas waren deze foto’s door privacy-regels niet op de website te plaatsen.

Daardoor kon ik een tijdje geen nieuwe albums aanmaken en vergat ik te controleren of de oude nog werkten (Flash)…. Dom dom dom dom…. Geen enkel album werkt meer in de huidige browsers…. Dat wordt herstellen in de komende maanden (of de website opnieuw inrichten / opbouwen)

Maar: ik heb eindelijk weer eens foto’s die ik kan plaatsen… Op 24 september was er een Oldtimer rit georganiseerd voor de cliënten van de Hartekamp Groep. Er kwamen ongeveer 60 auto’s het terrein op waarmee de cliënten een rondje in de regio gingen rijden. De foto’s van de auto’s zie je in het album “oldtimers”. Nu maar eens gaan nadenken over de volgende stap….  

Foto’s Elfia Haarzuilens 2016

Het is dan toch geDSC_2536lukt uiteindelijk. Foto’s zijn bewerkt en geupload naar DSC_2637de website(s). Ik heb voor hier een selectie gemaakt van de foto’s, maar wel getracht om van iedereen die ik gefotografeerd DSC_2652heb minimaal één foto te uploaden. Uiteraard zijn er DSC_2527meer ;).

Ik zet alle foto’s ook op Flickr. Mocht je jouw foto’s willen hebben, laat mij dan via mijn website weten welke foto je opstaat. Ik stuur je dan zo snel mogelijk de foto’s toe.

Borlekein

Elfia 2016

Afgelopen zaterdag 23 april heb ik foto’s gemaakt op Elfia in Haarzuilens. Ondanks de “slechte” weersvoorspellingen en kou heb ik leuke / mooie foto’s kunnen maken.

Voor diegenen die ik gefotografeerd heb, ik verwacht eind deze week de foto’s online te kunnen zetten (morgen, op Koningsdag wordt het ideaal weer voor fotobewerking).

Tot dan…..

Waterleidingduinen

Het is najaar. Het is regenachtig weer… en je hebt vakantie. En dan realiseer je je dat het een hele tijd geleden is dat je wat gepost hebt op je blog… Druk voorjaar, druk najaar en een heerlijke vakantie in de zomer waarin geen bijzondere foto-momenten zaten. Even rustig fotograferen om het fotograferen was er de afgelopen maanden dus niet bij.

Tot vandaag. Nog voor de regen van vanmiddag hebben we gewandeld in de Waterleidingduinen…. en ja, fotospullen mee, want er lopen herten in de Waterleidingduinen. Volgens ingewijden veel. Een mooie gelegenheid om te trachten wat leuke foto’s te maken. Nu had ik net in de Volkskrant gelezen dat er op de Hoge Veluwe teveel fotografen rondlopen die de herten daar storen en dat daar niet meer DSC_1301buiten de paden gelopen mag worden, in de Waterleidingduinen DSC_1310lopen de herten gelukkig langs het pad of er zelfs op. Sterker nog, waar herten schuw genoemd worden blijven ze hier tot op 5 meter afstand naar je staan kijken of zelfs liggen. Van het pad afgaan om ze te fotograferen hoeft dus niet hier. Totdat je er een tegenkomt die gaat liggen en poseert voor je. Dan is de verleiding te groot en probeer je zo dicht mogelijk bij te komen. Dit hert DSC_1304bleef liggen en naar mij kijken. Het moment dat hij weer opstond was voor miDSC_1312j het teken me om te draaien en hem niet verder te naderen. Het benaderen van het hert voelde heel spannend.. Hoe dicht kan je bij hem komen, durf je verder te gaan, hoe gaat hij reageren? En vooral: verstoor ik hiermee niet het gedrag van het hert?
Het laatste durf ik niet te beoordelen, maar na het opstaan bleef het hert nog op de plek staan kijken terwijl ik wegliep. Ik heb hem in ieder geval niet op de vlucht gejaagd… en de afstand: ik ben dik tevreden met deze foto’s. Ze zijn niet bijgesneden.

 

…… en in het bos

Ruim een maand geleden vertelde mijn dochter dat er in het Amsterdamse bos een oefencross (?) gehouden zou worden en dat het wel leuk was om daar (samen) te fotograferen…. Dus afgelopen 28 maart gingen mijn dochter en ik samen doDSC_0461or kou, regen en wind naar het bos om te kijken en foto’s te maken… Kon ik eindelijk weer eens kijken hoe de camera het deed in wat minder mooie omstandigheden. Ik was niet ontevreden (eigenlijk wel heel blij). Het was erg leuk om de paarden en hun ruiters te zien gaan door het bos, springend over vaste hindernissen i.p.v. losliggende balken en vooral dat de mogelijkheid er was om vlak langs het parcDSC_0521ours te lopen. Vooral de laatste hindernis (Heksenoog hoorde ik iemand zeggen) was erg spectaculair: de paarden moesten daar door een gat in een “muur” springen. Het enthousiaste roepen van de ruiters naar hun paarden als ze er doorheen waren was terecht, zo groot was dat “gat” uiteindelijk niet..

Misschien moet ik me toch echt wat meer gaan toeleggen op het fotograferen van paarden (en andere dieren)…..

Zie hier de rest van de foto’s

Paarden springen in de bak

Of te wel: Jumping De Ruif.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Een nieuwe camera die uitgeprobeerd moet worden. Waarom een nieuwe camera? Nou, om in ieder geval bij minder licht toch foto’s te kunnen maken zonder te moeten flitsen. Wanneer gebruik je dat dan? Bij concerten en paarden. De laatste schijnen erg slecht tegen flitsen te kunnen, daar schrikken ze van.

De Ruif-0298Dan moet je de camera dus ook gebruiken. Gelukkig was er op manege De Ruif een nieuwjaarsreceptie waarbij ook een springwedstrijd gehouden werd. Een uitgelezen moment om de camera uit te proberen. Doordat ik al eerder foto’s gemaakt had bij De Ruif mocht ik tijdens de wedstrijd in de bak rondlopen om te fotograferen. Hierdoor kon ik dicht op de hindernissen komen. De foto’s van die dag heb ik voor de verandering op mijn flickr-account gezet.

De nevenstaande foto was technisch niet perfect, hij is niet geheel scherp. Wel zie je de snelheid van het paard en het gespannen gezicht van de ruiter. Vooral het dynamische van deze foto maakt hem sterk, de lijn van de ruiter en het paard lopen (bijna) parallel.
Bij deze foto is de camera al behoorlijk tot zijn grens gedwongen wat belichten betreft. Voor de techneuten: iso 12800, 1/200 sec f/4.5. Je ziet ruis (uiteraard), maar storend vind ik dit niet. Wat is jullie mening?

Project 12: December

DSC_9325Of eigenlijk: Project 12 -1… De laatste in de reeks. In november was het niet gelukt een portretfoto te maken (helemaal geen foto maken was het eigenlijk). In december (vooral de kerstvakantie) had ik wel tijd, en veel belangrijker, een welwillend model: mijn nichtje Luna. Zij wilde wel model staan voor mijn projectje, en met de studieflitsers van mijn broer heb ik getracht een portretfoto na te maken. Ziehier het resultaat 🙂

Een ding is mij duidelijk geworden met dit project, je moet werkelijk elk vrij en geschikt moment gebruiken foto’s maken. Het was vaak al lastig om elke maand een foto te produceren, een project 52 (elke week een foto) had mij niet gelukt. Nu maar eens gaan nadenken over een volgend project….

Voor alle foto’s uit Project 12 zie mijn portfolio

Project 12: Oktober

En dan is oktober alweer voorbij. Er waren wat hobbels afgelopen maand waardoor mijn plannen voor een mooie portretfoto niet uitgevoerd konden worden. Gelukkig had ik samen met Maaike een dagje gefotografeerd in de vlindertuin van de Hortus Botanicus in Amsterdam. Een aantal vlinderfoto’s zijn al langsgekomen, maar deze “portretfoto” wilde ik jullie niet onthouden. Ik heb nog regelmatig gespeeld met mijn macro-ringen, een hoop leuke dingen gefotografeerd die later misschien nog online komen, maar niet onder het kopje portret geschaard konden worden.DSC_8950

Gelukkig waren er ook leuke ontwikkelingen in de afgelopen maand waarmee ik misschien deze of volgende maand een poging tot een portret kan doen. Nog genoeg ideeën, maar de tijd vinden om deze tot uitvoering te brengen (en vooral medewerking van personen) is nog altijd lastig.

Macro-foto’s

Eens in de zoveel tijd kriebelt het (eigenlijk best wel vaak). Dan wil ik wat nieuws proberen en meestal houdt dat in dat er veel geld mee gemoeid is. Afgelopen zomer was het dan weer zover: ik wilde iets met macro-fotografie.. Na een hoop wikken en wegen DSC_8679kocht ik geen mpolaroid_extension_tube3_1acro- of microlens, maar wel een setje tussenringen van Polaroid. Dan ga je ze dus snel proberen (spinnen en bloemen) en loop je tegen het probleemaan dat je niet vanuit de hand kan fotograferen (dus statief gebruiken) en dat je met het statief niet dichtbij genoDSC_8716eg kan komen. Daar is een oplossing voor: een macro instelslede (weer wat kopen). Dan is het nog zoeken naar geschikte onFalcon Eyes Macro Instelslede Pro CA-T1215derwerpen… Gelukkig wilde Maaike wel met me naar de Hortus om vlinders te fotograferen. De vlinders bleven daar geduldig zitten terwijl ik aan het stoeien was met het statief, instelslede en scherpstellen. Het resultaat is er dan ook wel naar.
Binnenkort maar eens kijken hoe haar foto’s gewDSC_8696orden zijn die ze gemaakt heeft…   DSC_8959DSC_9016DSC_9032